2020

 

8.-15.2. 2020 - Jizerské Hory, zimní soustředění, CK Komín

 

Předpověď počasí hrozivá, sněhu hodně málo, některé úseky Jizerské 50 nebyly dobře použitelné pro běžky. Ale šli jsme do toho s tím, že se alespoň projdeme na čerstvém horském vzduchu. Nakonec k tomu naštěstí nedošlo. ˇ

Sobota: 

Šéf Marťas rozhodl, že se nemusíme přesouvat vlakem, že se vsoukáme do jedoucích aut. No, pro někoho škoda, protože atmosféra přejezdu vlakem se třemi přestupy je a vždy byla parádní!

Někteří přijeli dříve a zvládli ještě běžkování, ostatní procházkou durch Jizerkou se prošli k

 Pyramidě zkusit Bernarda.

Neděle:

Neskutečné! Probrali jsme se do totálního azzura, sněhu stačilo na to, že Jizerská 5

 

0-ka odstartovala na celou trasu. Takže jsme sjeli hned po snídani k Pyramidě a sledovali první borce. Fofr to byl úžasnej. Nad námi helikoptéra s TV, tak Péťa zavolal Alence, že bude mávat, uviděla ho v živém přenosu!

Jakmile projel Nor Peter Nordhug, asi tak na 80 místě, tak jsme do toho šlápli a klasika – směr Smědava. Trochu se změnila, no výrazně, mají prostřeno pro Němce: polévka 88,-Kč, dokonce i s pečivem, pifko Kozel nepitelný za 52,-Kč, hrůza, rychle pryč, Smědava pro nás skončila!

Zpět kousek po Kasárenské, abychom se vyhnuli hobby závodníkům, samozřejmě pozdrav na Kiosku s čertíkem, ten je stále stejný, co dáš kolik dáš, vsjo ravno. Pešákovna, taky změna k horšímu, mozky neumí vyrábět, polévka ale výborná,  pifko pitelné - Budvar, takže šup domů, a dobrý! "Rohozec" 11° nebo 12°, nemělo to chybu, číšník usměvavý, kuchař vynikající, údajně dle tunajších nejlepší na Jizerce!

Pondělí:

Už rozdělení na (A) a (B) skupinu. (A) Smrk s pěkným rozhledem, (B) Mořina, bunkr, Promenádní, Hraniční, Předěl, zpět, Kiosek – čertíci (jak jinak), stopy parádní i když fukéř, byl ohlášený, takže dobře oblečení, nevadilo.

Večer na chatě bez TV - karty a společenská hra "Soudruzi" (díky názvu jsem se odmítl  připojit).

Úterý:

Věchorec obrovský, výjezd posunut na 11 hod, fakt to nešlo dříve, tentokrát Jezdecká, Knajpa, Kiosek bez Pešákovny, večer hudební show ostravaci - country, i tanečky byly…

Petr se přiznal, že si neuvědomil, kdy má ve který den na Jizerkách narozky. Měl v datech maglajs! Takže je vlastně slavil skoro celý týden, bylo to příjemné. Lucka zajistila dortu a lahvinku, Petr měl obrovskou radost!                                                                    

Středa:

Služební povinnosti nám odebraly Liborka, ale nemohl odjet se zapadaným autem, tolik sněhu napadlo!, Péťa výrazně pomohl. Ale pro nás paráda, máza tvrdý modrý - nádhera! Ostatní na bufet u protrženky. (A) skupina o něj přišla, vyjela dříve - to víte - mladí divočáci - nervaky, bufet ještě zavřený! (B) skupina dala svařáček, a chleba se sádlem jako oběd, dobrota. Potom směr Kasárenská, tzv. busová zastávka, „nezvykle“ Kiosek, někteří zpět promenádní, my klasika kolem Pešákovny bez návštěvy. Večer music - Ostravaci ve Staré Pile, Marťas dostal úkol mrknout, jestli a jak eventuálně příště?

A zastavil se na Pešákovně, pověsil si svůj zvoneček a mohl si zazvonit bez platby frťanů přisedícím.

Ćtvrtek:

Opět tvrdý modrý, tedy nádhera, (A) Šámalka (a 40km), (B) Jezdecká, Knajpa, prudkou stranou  kolem Jizery na Smědavu bez zastavení, Předěl, Smrková cesta, Kiosek – rozloučení se na tuto sezonu (a 30km).

Pátek:

Mlha jak sviňa, (A+B), dohodnuta Chata Gorzystow na Hale Izerske, nešlo to, prokluzovalo, votrava, modrý ze včerejška nebral, takže přemazání červeným, stále teplota 0-+1, trochu lepší, nic moc, stopy žádné, jen turistiko. (A) zajistilo na chatě sezení, pifko za 7 zlotůvek, Marťas jich měl 50, takže všichni pifko měli. Projevil se 6-denní zápřah, zpět už i voda, trochu pršelo, domácí "Rohozec" to napravil. Ivoš si celou trasu s námi proběhl – ale bez lyží! Byl to teda borec nakonec!

Večer dopíjení domacích produktů.

Sobota:

Únava po týdnu totální, byl jsem rád, že jsme hned po snídani postupně odjížděli, na běžky už nebyla nálada, nechtělo se, navíc přijelo několik tisíc běžkařů, parkoviště na Mořině přecpané auty…

Společný vyprošťovací Rohozec a rozjezd domů.

Hodnocení:

Měli jsme neskutečné štěstí na sněhové podmínky a počasí, proti předpovědi nádhera! Projeli jsme se a kdoví jak to bude s Vysočinou, možná že to bylo jediné běžkování v letošní sezoně. Zasmáli se, a hlavně domluvili, že po všech navštívených jizerských možnostech nám vyšlo, že Pod Bukovcem je poměr cena/nabídka nejlepší! Jídlo výborné, snídaně – velký výběr možností a dostatek, dobré pifko "Rohozec", obsluha výrazně velmi vstřícná a pohodová.

A poslední info: Už jsme tu nebyli dlouho na bicyklech, naposledy jsme prověřili Jizerky v r. 2012, co vy na to?

Nesplněno:

Kolem Smědavské hory jsme si vzhledem k sněhovým a povětrnostním podmínkám letos netroufli. Tak příště!

 

Lupre, únor 2020