2011

 

Jizerské hory - Smědava, 16.1. - 22.1.2011

Cykloklub Komín

 
Když jsme navštívili v loňské sezoně Chatu Smědavu (847 m) nad Hejnicí poprvé, stačilo nám se přemístit dvěma auty. Zalíbilo se nám to tak, že jsme na letošek pro cykloklub zabukovali celou chatu a aut už muselo být na přesun všech zúčastněných 8.
Předpověd na první dny nic moc, obleva, dokonce déšť, snad od středy trochu sněhu a ochlazení. Na množství sněhu to opravdu nevypadalo. Dokonce Broňa se chtěla vsázet, že sníh nebude vůbec. Nebyl,… do poslední serpentiny pod Smědavou…
Dole jaro a přes Raspenavu fůra objížděk v důsledku nedávných záplav. Pohled na výsledek vodního řádění byl zdrcující.
Jako první z cykloklubu to zkusili ve stopách už od soboty „naši mladí“ Peťa s Magdou. Jeli dokonce vlakem a museli překonat od Kořenova na Jizerku na chatu Pešákovnu hřeben v dešti. No klobouk dolů za výkon!
Potkali jsme je při příjezdu na Smědavu, nešťastni z toho, jak špatně namazali. Zkusili jsme napatlat klister universal a šlo to. Ale hrůza z toho, že i my budeme muset klistrovat a patlat se.
Ti, co vyjeli z Brna dříve, mohli do stopy a provedli pravidelný uvítací vejšlap na Pešákovnu
na Jizerce. Přijeli hodně zklamaní. Nová majitelka si odvezla velkou většinu zvonečků, kterými návštěvníci chatu průběžně vyzdobily. Tím byla také hodně vyhlášená, bylo to opravdu pěkné a zajímavé. Zbylo jen mizerné torzo a my chlapci jsme naše zvonečky ještě nechtěli věnovat.
Neděle: 10 km, červený klister
 
Pondělí
Knajpa po kasárenské, Čihadla, Hřebínek, Šámalova chata, Kristiánov, Čihadla, Knajpa
27 km, červený klister
Ráno byl vždy proveden krásný úkon – sjednocení dechu silnější kapalinou. Nádhera, svět byl vždy trochu hezčí. Potom ani ranní nemožná regulace teplé vody ve sprše nebyla problémem.
Neformální rozdělení celé bandy na skupiny podle výkonnosti a navrhovaného cíle, od A, B, až …G, bylo provedeno jako vždy.
Jako stabilní člen skupiny B, zde popisované vejšlapy jsou akcemi béčka.
Organizace ranních brífingů také nebyl problém. Béčko totiž sedělo kompletně u velkého kulatého jídelního stolu.
Napatlali jsme červený klister, a raději delší, ale mírnější trasou hurá na Knajpu. Měli jsme štěstí, knajpový chlapík zrovna přiskútroval a mohl podávat první pifka a pro děvčice tak chuťově neodolatelné rum-bumy.
Už na Knajpě, Marky a pejsci, ti byli nakonec všude, obehraná písnička, mockrát byla bez svačiny nebo alespoň bez tatranky.
Počasí nádherné, sluníčko, tak jsme ho využili ke kochačce na Krasné Máří k perfektnímu výhledu na Hejnici, ale také na škaredé čudící elektrárny v pozadí. Dole po sněhu ani památky, jako na jaře…
Na Šámalce jako obvykle přetlak, nervozita, takže jen pifko a polévku a znovu do stopy.
Přes Kristiánov a Knajpu domů. Na první den solidní nářez.
 
Uterý
Knížecí cesta, bunkr, promenádní, Mořina, Jizerka, Pešákovna
15 km, červený klister.
Domluvené setkání podskupin na Chatě pod Bukovcem, obídek a nejchutnější pifko v regionu Krušovice 11°, tak jsme se vzácně všichni shodli. Ale hlavně jsme domluvili možnost pobytu pro nás jako cyklisty,… protože slušné sociální zázemí, dobrá bašta, vše poměrně levné… tak uvidíme. Na cykloježdění toho je tam v okolí dost.
Na Pešákovně samozřejmě mozečky, což je vaječný likér s griotkou, a jejich spojení vytváří podobu mozkových blan. Bylo jich pár a při loučení na nás paní provozní volala: Však vy ještě příjdete, a já jsem Saša! Přišli jsme ještě několikrát, měla pravdu! …Saša.
Moc dlouho jsme v jídelně po večeři nezůstávali. Bylo to v důsledku nepitelného piva, značku raději nebudu uvádět. Zůstávala jen Fanova karbanická squadra, která čajovala a kofolovala.
Ale vždy bylo „mejdlo“ na nějakém pokoji, kde se likvidovali soukromé zásoby různých tekutin..
A u toho samozřejmě sranda.
Jurko předváděl neodolatelně republiku „Banána“ – kolébku to sjezdového lyžování…
Také představil novou erotickou hru „na tyčinky mezi prstíky“…
Zdenálův přítel Vašek se zase ukázal v noční košili silně pod kolena a s čepičkou, a protože měl i pořádné fousy, vypadal jako náš komínský Peca, z fleku by mohl hrát jeho nezapomenutelnou babičku. 
 
Středa
Přes noc trochu nasněžilo, nebylo nových stop, nepodařilo se nám ani dobře namazat, sněžilo i přes den, no hrůza…
Tedy mezi námi, chtělo to pořádně umýt skluznici od předešlé patlanice, protože si myslíme, že by na nový sníh tvrdý modrý vosk byl vhodný!
Směr Smrk, Pešákovna, Jizerka, bunkr, promenádní, domů
13 km, ničím nešlo namazat
Zkoušeli jsme jinou cestu na Smrk, ale bez stop jsme se pokorně vrátili na hlavní trasy, kde to jakž takž šlo. I tak jsme několikrát zastavovali a snažili se nalepený sníh ze skluznice strhnout, mockrát bez výsledku. Lepilo to tak, že Jurko hledal spadlou rukavici a ona, ejhle, nalepená na skluznici
 Zato však bylo více mozečků a dobrot na pešákovně.
Saša nám podstrčila celou ošatku vánočního cukroví, zaprášilo se ihned po něm.
Áčkaři spočinuli na Chatě pod Bukovcem, dali si obídek a pár pif. A Ludva mluvčí po cestě dostal rychlý podnět k tělesnému vyprázdnění, tedy nutné provedení v přírodě. To víte, než se odhastrošíte, trvá to, navíc nešťastně zaparkoval lyže tak, že mu jedna při konání potřeby projela mezi nohama. Očistil sebe i lyži a vystartovali jsme s úsměvem dále…
Večer a brzo ráno za námi přijel Libor, a dcera Evik s rodinou, aby se příští den mohli s námi zúčastnit akcí.
Nemohli jsme však plánovat trasy do nižších poloh kvůli nedostatku sněhu a stop, ale moc nám to nevadilo, i když některé vejlety byly po stejných trasách.
Poctivě jsme však plnili úkol šéfchataře Jirky, který nás „nechtěl“ vidět před šestnáctou hodinou!
 
Čtvrtek
Čtyři sjezdaři si vyjeli na Ještěd se sklouznout a na zpáteční cestě navštívili tolik vyhledávaný liberecký aquapark. Babylon. Cena 650 Ká za celodenní lyžovačku včetně aquaparku…Moc se jim to líbilo, v sauně a perličce nahřáli a probulali znavená těla a hlavně se „nasmáli“ ve známém vodním trychtýři… No, nakonec se neutopili.
My ostatní se smáli také, ale štěstím, dalo se konečně namazat tvrdým modrým voskem.
Knajpa, Kristiánov, Šámalova chata, Hřebínek, Knajpa
27 km, tvrdý modrý
Evik poprvé na běžkách, už po dvou kilasech směrem do kopečka na Knajpu se nevinně zeptala, jestli budou také někdy i sjezdy…
Potom rum-bum, sjezdík do Kristiánova, na Šámalce to tentokrát celkem šlo s polívkou a pifkem, na Hřebínku Libor objevil specialitu „Dědu s Babkou“, dal si to, protože se mu líbil název. Asi to byl rum s čímsi…
Moc rychle nám to nefrčelo, zas až tak ten modrej nejel…
Takže na Knajpu jsme dorazili žízniví až v momentě, kdy tentokrát knajpový chlapík odskútroval…
No a na Smědavu jsme dojeli totálně za tmy, samozřejmě bez čelovek, už měli o nás obavy, dostali jsme za to pěknej vylágoš!
Na první vyjížďku Evika, 27 km a potmě z kopce, dobrý výkon!
 
Pátek
Promenádní, bunkr, Mořina, údolím Jizery do Martinského údolí, Harrachov žst, polská hranice, Orle, Jizerka, Pešákovna
30 km, tvrdý modrý
Krásně vysoustruhované stopy, tak jsme naplánovali okruh přes Polsko.
Jedině Liborek brblal, prý proč tak daleko?, asi byl znaven ze sjezdovačky.
Cesta ubíhala, první hospoda měla být v Martinském údolí, ale ouha, „DNES ZAVŘENO“ hlásala, tak nás musel zachránit Harrachovský nádražní bufik. Šlo to, tolik zájemců o papání však tam prý ještě neměli. Však také došlo pivo a svíčková. A těch svíčkových bylo!
Svíčková se čtyřmi knedlíky byl totiž rum velký, s dvěma knedlíky malý!
Potom už polské území, těšili jsme se na vodku, tedy hlavně naše Marky..
Áčko ji však pohltilo, projela s nimi a ani se nezastavila na domluveném schronisku Orly.
A tak jsme si dali „bialou vodečku“ sami, tři králové, Libor+Jurko+Lupre, i za ni….
Na Jizerce jsme byli rychleji, než jsme předpokládali, ani předskupina nemusela tak hnát.
No a na Pešákovnu samozřejmě, jak jinak.
Tentokrát už s půjčenými čelovkami, moc dobrá věcička to je, tak jsme někteří ani nepospíchali, že jo, proč taky...
Saša nás zásobovala pravidelně a iniciativně, vyjeli jsme za tmy. Vypadávali jsme ze stopy, vždy na tu stranu, kam se otočila Marky s čelovkou. Tedy více méně vypadával jen Lupre. Ještě že byl na blízku živý jeřáb - Jurko…, dojel! Noční jízda má i své neopakovatelné kouzlo a přednosti.. stopy nejsou přelidněné a není nad závěrečný slastný pocit, když konečně v dáli uvidíte světýlko naší chaty.
 
Sobota
Nádherné počasí, to vždy, jak na potvoru, když se jede domů. Tak nějaký malý okruh a šupky dupky odjezd...
Knížecí, bunkr, Jizerka, Pešákovna
13 km, tvrdý modrý.
Sluníčko, nádherná stopa, co víc si přát, ale sobota, a o to více běžkařů ve stopě, někdy jich bylo až nepříjemně mnoho.
Na skalce nad bunkrem nádherný rozhled od Ještědu přes přehradu Souš po Bukovec…
Takže kochačka jak má být, poslední společné foto. A rozloučení s Pešákovnou, s příslibem, že se tam příští rok určitě vrátíme. Saša bude čekat…
Zajímavostí Smědavy je, že zde jinak v létě průjezdná silnice směrem na Harrachov v zimním období končí, dále se již neudržuje a pokračují jen běžecké stopy. Šéfchatař Jirka na tom založil i menší „podnikatelský záměr“, když si prozřetelně pořídil kvalitní čtyřkolku, se kterou je schopen vyprostit zapadlá vozidla Dederonů, kteří udatně pod vlivem neomylné navigace pádí do Kerkonoš. Za zimu mu jich na zdejší pastičce údajně uvízne až 100 kousků… Ostatně jednoho takového jsme zaregistrovali také i my.
Už večer byla Smědava plná, někteří spali ve spacácích mimo chatu, přes den u pultu fronta na poživatiny až ven, hrůza. Rychle pryč, takže papání až během cesty.
 
A potom už jen nedělní společné hodnocení běžkovačky konečně u našeho pifka, „Nejlepšího piva na celé Moravě“. A také po celotýdenním podávání chlebíku, čerstvé rohlíčky…
Celkových 135 km pěkného běžkování, líbilo se to!
 
Zapsal: Lupre (šéf teamu B)  

 

Vysočina, 20.5. - 22.5.2011 

Cykloklub Komín

Počasí je pro pohodový pobyt na Vysočině v tomto období opravdu zásadní a rozhodující. Byly roky, kdy jsme víkend projezdili v zimních bundách, ale také s plavkami v baťůžku, no, to však málokdy. Tentokrát to vyšlo, bylo příjemně, tak akorát. Dokonce jeden hodinový deštík jsme prožili v cukrárně v Jimramově, a taky dobrý!, sucho a teplo a občerstvení bylo…
Ale pěkně popořádku. Vyjeli jsme z Brna několika způsoby. Část jela na kolech, to bobuláři, další vlakem směr Letovice s prohlídkou zámku Svojanov, a většina vlakem směr Ždár.Tato skupina se nakonec rozdělila na výstup ve Sklenném a ve Ždáru. Do vlaku jsme se vešli, po info v ČD, že vlak pojme 28 kol, jsme to zvládli.
Pro ty, co vysedli až ve Ždáru, byl itoš jasný, objet betonové sochy Michala Olšiaka a postupně se přibližovat k ubytovacímu penzionu U Martina.
Trasu jsme měli připravenou perfektně, dokonce mapy v měrítku 1:10 000, jenže jsme je dali nedopatřením - nesystematicky do batůžku a vlastně celý den hledali. I tak se nám to podařilo objet, pravda, někdy za asistence tunajších obyvatel.
Už několikrát jsme vyjížděli ze Ždáru, ale nikdy se nezastavili na Zelené hoře, takže tentokrát ano, prostě cykloklubový prvovýjezd. Poutní unesácký kostel za to stál, včetně pěkného výhledu na město a okolí.
Potom už první potvůrka, zvířátko, obluda…podle toho, jak kdo ty betonové velikány intimně nazval. Mamlas hned nad městem, a dále Hamroň v Hamrech, Kůň, Mamut u Rozštípené skály, Konec světa, Rak u rybníka, Hroch vedle hospody „U hrochů“. U každé jsme se samozřejmě fotili, děvčata však rozhodla u kterých ony a u kterých my, dá se to podle názvu uhodnout…
Profičeli kolem Dářka, kde to vypadalo na déšť, Světnovským údolím na Tři Studně, vzpomněli na náš tradiční běžkařský okruh, a šup na Yukon.
Tam byla poslední socha – Sova, umístěna v areálu. Tak jsme si vzpomněli na naše borce – cestovatele, kteří pojedou do Yukonu a slíbili nám poslat svoje fotečky v cykloklubových dresech. Držíme jim palce.
A setkání všech skupin, kde jinde, než v Kadově, u kadoše.
Pozdravili kamaráda Míru - hasiče, vyměnili zkušenosti a události přesunu a šup do penzionu, kde nás čekalo jako každý rok přejídání skvělými pokrmy paní Charvátové and company. Pokrmy každoročně navrhujeme, ale vždy se v jídelníčku objevují tatřka stejná jídla - kulajda, svíčková, řízek, ty prostě nesmí chybět!
Každý večer bývala dýza s tanečkem, nebo alespoň mjúzik. Kdepak, kde ty časy jsou! Jsme vždy tak utahaní, že nemáme už sílu se hejhat. Také to přejídání nám dává zabrat. Nebo že by to bylo lehce postupným stárnutím?
 

Druhý den byla v plánu návstěva vesničky Ubušínek, kde naši členové Ivana a Aleš zvelebují venkovské sídlo. Byli jsme tam naposledy před 5 lety, musíme konstatovat, že provedené práce poskočily, ale ještě je čeká práce moc, neurekom… Nezáviděníhodné!
Pozvání na polévku, pifko Poličku 11° za neuvěřitelných 15 kaček a klobásku jsme neodmítli a přispěli na vesnický kulturní život. Parádní relax. Vybraná cesta byla taky parádní, jak se na Vysočinu sluší a patří. Chvílemi silničky, částečně lesní cesty, ale hlavně nádherné přejezdy luk s kochačkami, pro které tam vlastně jezdíme, které nás stále lákají. Potom se rychle zapomene i na takový krpály, jako Spělkov nebo Unčín.
Po trochu delší deštěm nucené, ale po stránce konzumace příjemné zastávce v Jimramově, jsme pokračovali po silničce, ze které se mohutně pářilo, parádní vzdoušek byl.
Nezapomněli jsme se zase stavit v Kadově, tam byla slavnostní nálada a posezení, protože Kadovští hasiči získali 2.místo v soutěži, prý svým výborným útokem… Mirek v hasičském zářil!, kadošů bylo tímpádem dostatečně.

 

Ráno už jen bágle do auta, poděkovat za moc hezký pobyt, domluvit termín zase na příští rok, protože Vysočina je nepoznatelná a nádherná, a na kole snad ještě více.
Zpáteční cesta, to znamená cyklo - jedničku…
První zastávka na Domanínském rybníku, kde dokonce někteří provedli kópačku, v údajně teplé vodě, prý cca 14 C°. Symbolické přiťuknutí rumíkem mezi grupami A a B, domluva na další průjezd, scuk v Doubravníku na obídek. Jen přejezd přes papírnu nevyšel a vypadá to tak, ze už ani nikdy nevyjde, škoda, kolem vody to zas takový pěkný z cyklistického hlediska není.
Nebylo bláátííčko, tak jsme to vzali kolem tratě až do Tišnova.
Rozchodná u našeho veslopádla a v domluveném čase jsme převzali báglíky.
A večer uz jen zavzpomínání u Wassekova rajčátka.
 

Bez vážných šrámů přes 210 krásných vysočinských kilometrů !
Tak nashle příště, 25.-27.5.2012 
 


 

Lužické hory, 16.6. - 19.6.2011

Cykloklub Komín

Tak jsme se vydali na naše další hory, hory Lužické, které moc v povědomí členů nebyly.
Dotazovali se, kde se nacházejí, u kterého města….výška, obtížnost, a tak...
Odpovídal jsem, že mezi Českou Lípou a Varnsdorfem, ale sám jsem tam také nebyl, moje dřívější zkušenost končila u Mácháče.
Na itošu jsme museli spolupracovat s těmi, co tam už na bicyklu byli a něco projeli, Liborem a Péťou.

Čtvrtek
Kamenický Šenov - Jedlová
Celá akce začala trochu neočekávaně, odborářskou stávkou! Takže jsme museli změnit plánovanou trasu přes Prahu tak, abychom se nezabrzdili o balíky slámy na pražských průjezdech.
Náhradní trasa přes Havlbrod, Kolín a Mladou Boleslav se nakonec ukázala jako rychlá a navíc hezká. Hlavně hygienická zastávka v Hamrech se líbila. Produkty nedaleké Hamerské pekárny voněly dlouho celým busem, navíc byly moooc dobroučké.
A už výsadek na parkovišti v Kamenickém Šenově u Panské skály.
Hned prohlídka tzv. kamenných varhan, tohoto nádherného čedičového útvaru, žasli jsme nad neuvěřitelností přírody. Vzpomněli jsme na Pyšnou princeznu, ale hlavně konečně uzřeli kopce, které na nás čekají, a ty byly! Klíč, Jedlová, Luž, no tě pic, bude to hokna.
Nahoře kolektivní foto a šup do nejbližší hospůdky, protože po cestě žízeň.
Už jsme se mohli kochat Lužickou přírodou a hlavně tunajšími chaloupkami, které měly všechny kolem oken oblouky, které neumím stavebně pojmenovat. Faktem je, ze i nově opravované a renovované byly takto „ozdobeny“.
Libor nám sliboval parádní občerstvení v Kytlicích, U zlatokopa, kde také sedával [možná] i Brodský a Horníček, kteří tu měli chalupy. Nepřijali nás, zavřeno!, ale hodná paní z hospody U lucerny se o nás, žíznivce, postarala „Konrádem“, který nás vlastně po celou dobu putování pronásledoval.
No a pak už nás čekal krpál na Jedlovou horu s mnou očekávanou rozhlednou.
Sklon byl opravdu drsný - náročný, 15%, bez slezení z kola to vyjelo jen pár borců.
Ovšem výhled z rozhledny za to stál, byl parádní. Za vstupné jsme vyfasovali kartičku s vyznačeným kruhovým výhledem – dobrý nápad. Takže bylo vidět vše od Ještědu přes Tolštejn až k naší chatě Setuzy.
Přijetí v našem pobytovém penzionu Setuza bylo přinejmenším rozpačité. Netekla dostatečně voda ve sprchách, k večeři přismahlá omáčka, teplé pivo, což byl asi největší průšvih, a pohled na bus bez kola taky k dobré náladě nepřispěl.
Ale postupně se vše výrazně vylepšilo. Teplé vody po opravě dosti, druhá večeře ve formě špekáčků, závada na busu opravitelná…
Špekáčky – to byla výzva pro Marťasa, zorganizoval oheň, opékání a postupnou likvidaci osobních skladových zásob ostřejších tekutin všech barev: zelená, červená, fialová…
Někteří si sice stěžovali, že v ohni ze špekáčků nekape mastnota, byla diskuze proč asi?, ale na úspěchu prvního dne to už nemělo vcelku vliv.
icítka, celkem ušla. Nastoupaných něco přes 700m.

Pátek
Napříč Lužákama….
Přes noc hodně pršelo, nakonec to takto bylo každý den – no, měli jsme opravdu na počasí štěstí!
Tím pádem byl ranní vzdoušek jak má být na horách a vyčištěná obloha zajišťovala perfektní viditelnost.
Už jsme se na ni těšili - z Tolštejnu….taky jo, a k tomu pifko „Kocour“, nemělo to chybu.
Nedivím se loupežníkovi Vildovi, že se mu tady dobře loupežilo.
Využili jsme velké nabídkové tabule a na ni se zvěčnili podpisy s upomínkou pobytu slovutného Cykloklubu Komín.
Protože nás čekalo přejetí přes Německo, bylo potřeba se nasytit na naší straně.
Zastavili jsme v Horní Světlé na Lužance a snažili se nabaštit. Kuchař z nás měl „obrovskou radost“. Celý týden vyráběl denně max 2 jídla, dnes to bylo 30 kousků, tatřka každý jinačí!
Nakonec to zvládl, prišel se na náš požadavek ukázat, zatleskali jsme mu za velevýkon, bylo to vše dokonce i dobré!
Překročili jsme hranici a potom to přišlo. Itoš, neitoš, no nečte se, někteří, a bylo jich nakonec hodně, odbočili na Hvozd - Hochwald jinde než měli, a to po červené turistické značce, po které se nedalo ani jet, ani stoupat. Kola se musela nosit!
Totálně zlikvidovaní si vynesli kola k horské chatě a už neměli sílu a chuť jet až k rozhledně, která byla de facto již jen po vrstevnici.
To bylo diskuzí, kdo to začal a kdo za to může. Nerozluštili to ani fota Wasseka.
Od té doby se každému těžkému úseku říkalo „červená“, což je ještě tvrdší než „na milánka“.
On i výjezd podle itoše nebyl vůbec jednoduchý. Sice asfaltečka, ale i 30% stoupání, hrůza!
Rozhledňáci si dali vrcholové německé pifko, nic moc, ale vrcholové! A za menší peníz, protože bylo cenově propojeno se vstupem na vyhlídkovou plošinu.
Samozřejmě výhled zase perfektní s možností projet si příští trasu zvrchu prstem.
Sjezdík do Oybinu, moc pěkného, líbezného a čistého lázeňského a výletního městečka. Po jeho objetí a kochačce lidové architektury a upravených zahrádek jsme hrnuli k Varnsdorfu.
Lákala nás návštěva soukromého minipivovaru Kocour, jehož pifko jsme již po cestě několikrát vyzkoušeli.
Tam jsme také zkusili několik druhů piv, některým chutnalo moc, některým méně.
I tak jich bylo tolik, že se nám nechtělo plnit itoš a jet dále přes Rumburk a rozhlednu Dymník.
Došlo k jednotnému svobodnému souhlasu zkrácení trasy s tím, že si někteří vystoupají na Hrádek a že mrknem na Křížovou cestu v Jiřetíně…
Mrkli, jeli jsme kolem ní a nastoupali zase pár metrů navíc, den byl veskrze náročný.
Večer byl vyhlášen jako vinný, s povídáním a navrhováním dalších cykloakcí.
I se zkrácením dobrých 60 km, samozřejmě také solidní převýšení.
Jarka nám rozmnožila na každý den mapky od Libora a Péti, coby navrhovatelů tras, v barevném provedení, paráda, ale já jsem tu část s ukázkou převýšení raději moc neukazoval z celkem jasných důvodů, nechtěl jsem strašit znázorněnýma vrcholkama.

Sobota
Směr České Švýcarsko – Tokáň
Po již pravidelném nočním deštíku jsme vyrazili směr Krásná Lípa a Kyjov, tam občerstvení, abychom si v klidu, pomalu a kochálisticky projeli Kyjovské údolí, o kterém se povídá, že je jedno z nejhezčích v naší vlasti.
Hodnocení neklamalo, je to opravdu hezké. Říčka Křinice vytváří meandry, skály mají bizardní tvary, jeskyně, věže… To vše na na 10 kilometrech bez šlápnutí.
Prostě jsme si to vychutnali.
A lesníma zpevněnýma cestičkama nahoru dolů dostali na Tokaň, vyhledávané to turistické místo, navíc známé z jednání mezi Německem a Anglií před Mnichovskou dohodou.
Po papú se grupa rozdělila na dvě: plnění itoše a zkrácení itoše…
Ti co plnili měli nakonec přes 80 km solidního terénu, kratitelé snad jen 50 km, tentokrát bez velkého převýšení.
Petrové Všetečkovi byli zase všude, všechno zvládli, snad to tak má být i podle jejich příjmení.
A taky se dost kvůli terénu píchalo, čekalo se.
Kratitelé se však zastavili v Jiřetíně na pifko a sbratřili se s baskecářama z Děčína. Vymněnili zkušenosti ze svých sportů, vyfotili se – výškové rozdíly byly triskní, pěkné odpoledne to nakonec bylo.
Došlo pivo a chatař nám oznámil, že kvůli nám další bečku nebude načínat! To neměl říkat, velmi brzy jsme zajistili náhradní program. Někdo oznámil: nad naší chatou cca 100 m je hospoda, a bylo to!
Rychle jsme se přesídlili, zjistili pifko dobré, takže nic nestálo v cestě rozjet vždy kvalitní cykloklubovou dýzu.
Předskokany byli Jurko, Karlos a Petr. Rozjeli to perfektně. Potom to začalo doopravdy! Tanečků moře, parádní vybrané starší fláky našeho nového KDJ Marťase, a už, tentokrát sice „jen“, polostriptýz Čivavy. Byl však tak úchvatný, že ho všichni následovali včetně několika děvčic a domácích chlapců, avšak bez stydlína Liborka a zimomřivého Libora, kolujícího pro jistotu ve dvou tričkách. Šikovná servírka dokonce tancovala na kamnech ve výši dobře 1,5 m! A Jurko u dřevěného sloupu, snad si vzpomněl na Montenegro? Ženy prý tančí u tyče a chlapi u trámu!
Tak na to zase tunajší dlouho nezapomenou! Moc se jim to líbilo.
Svátek měl Milan, tak Milan zelenil.

Neděle
Poslední den v horách, mraky se honily, na to jsme nebyli zvyklí. Snídaně se, pravda, trochu protáhla, ale rychle jsme předali pokoje a bágle do busu a vyrazili směr Jablonné přes nejvyšší horu Lužáků, Luž.
Trochu zahaproval itoš, naplánovaná turistická cesta, jak jinak než zase červená, byla tak trochu nesjízdná, alespoň pro většinu účastníků, prostě - nešla.
Organizačně jsme to zvládli až po nějaké době a skoro všichni společně pokračovali trochu jinak, přes Jiřetín, Dolní Podluží a kousek přes Německo a Lausche, tedy německy Luž.
Krpál v dědině Waltersdorf byl výživný, computery ukazovali 20% stoupání, ale tentokrát už vytrénovaní jsme to zvládali vyjet i na kole.
Hospoda s vyhlídkovou terasou a opravdu s dobrým výhledem nám naznačila, že je celkem zbytečné vyjíždět až na vrchol, i když kruhový výhled je kruhový výhled, že ano…Tak se ale stalo, že po vrcholovém pifku jsme se spokojili jen s polovičním Lužem a pokračovali.
Sjezd lesíkem už zase na naší straně do Dolní Světlé, kde jsme se rozdělili úplně. Do Jablonného bylo totiž pouze 10 km a nebylo jak a proč zabloudit. Někteří chtěli jíst, někteří na pifko a jiní zase spěchali na zámek Lemberk .
Dolní Světlá + Stará hospoda = nepříjemná obsluha, ale vylepšilo se to Béďovým zelením.
Ještě v Mařenicích dobré papání, a deštíkem, jediným na vejletě, jsme popojeli do místa scuku.
Ani jsme nezaregistrovali známé sochy tří svatých u silnice, ještě že máme Wasseka, bude to beton na rajčátku.
Sjeli jsme se včas u nádru v Jablonném v Podještědí, dali posledního Konráda-14°za dvacku, a šup do Brna bez zádrhelu a v plánovaném čase.
 

Nakonec bez vážných zranění jen s několika šrámy, bez kterých není cykloturistika možná, projeli nádherných 200 až 250 km.

Tak zdařec příště, ahoj v Jizerkách...


 

Králický Sněžník,  2.7. - 6.7.2011

Cykloklub Komín

 
sobota
Mimo Libora jsme nikdo v této oblasti necykloputovali, a tak jsme se těšili, i když předpověď počasí nebyla moc valná. Nakonec 10 odvážlivců předalo ČD na rezervovaná místa kola do hytláku do Hanušovic. Dál s převozem do Starého Města pod Sněžníkem to bylo už horší, do jediného vagónku se vešla pouze kola dvě.Tak k našim starším mladým jsme přihodili báglíky ostatních s tím, že na nás počkají na nádražíčku a my se přepravíme za nimi na kolech na lehko. Ale napřed jsme se, jak jinak, zastavili u hanušovického pivovárku na neskutečně dobrém pivečku - Holba 13,51°, ano, čtete dobře, opravdu takto měli uvedené pivní grády!
Pěkná silnička, mírně do kopce údolím říčky Krupé, 12 km. Čili jsme se trochu zdrželi, naši mladí však byli rádi, že mohou být spolu chvíli sami – Irča a Lála.
Čekal nás penzion, Národní dům, přímo na náměstí, dost ošuntělý, prodchnutý kouřem a “vůněmi”z kuchyně. Musím však říci, že dvakrát lacinější než ostatní ubytovačky, rychle jsme si museli zvyknout!
Pěkný výhled na náměstí s renezanční radnicí a možnost rychlého občerstvení přímo v budově, to vyvážilo.
Naordinovali jsme si lehký okruh v délce 30 km, abychom poznali, co nás čeká a taky abychom stihli wimbledonský finalový boj Petry Kvitové.
Takže Chrastice, Hynčice pod Sušinou s lyžařskými vleky, tím pádem samosřejmě krpály, ale s betálnýma výhledama na celé panorama Jeseníku a Králického Sněžníku. Mezikus ve VIP penzionu Sněženka a zkouška borůvkových knedlíků, abychom mohli porovnat s vyhlášenými na Paprsku.
Pobytová cena byla někde jinde… No, shodli jsme se na tom, že je lepší dáti za ubytování méně a mít více na konzumaci čehokoli, nežli naopak.
Už jsme věděli co nás pár dní čeká, tak přes Stříbrnici domů. Solidních 30.
Tichá Kvitová vyhrála nad řvoucí namyšlenou Šarapkou, přáli jsme ji to moc.
To už byl čas, abychom šli uvítat na nádr příjezd posledního člena výpravy, Petra staršího.
Připravili na peroně slavnostní uvítací rojnici, z vagónku však nikdo s kolem nevystoupil! Nevadilo to, ostatním cestujícím se náš ceremoniál moc líbil.
Petr nebral telefon, byl nezvěstný, co teď?
Po delší době se ukázal, jel totiž na kole i s báglíkem, divoch jeden.
K večeři neuvěřitelně dobrá omáčka s masem a zázračnými knedlíky, navíc možnost přidání, nemělo to chybu, takhle kdyby to zůstalo, těšili jsme se dopředu.
Samozřejmě vítězství naší tenistky Petry a příjezd Petra – dochtóra, jsme náležitě oslavili.
 
neděle
Chcalo a chcalo, a mělo podle předpovědi. Nám to však nevadilo, velmi rychle jsme si našli náhradní program. Lála dokonce tento den vyhodnotil jako nejvydařenější z celého pobytu.
Irčou organizovaný karban, ale hlavně kulečník - karambol, který zkusili někteří poprvé. Moc se jim to líbilo, po několika panácích se dokonce hrálo i o děvčata. Lála vyhrál nad Jurkem Irču pouze o jediný šťouch! Oddechli jsme si, nevím, jak by to jinak dopadlo. Vítězství o Péťu se nezveřejnilo. Oddechli jsme si všichni podruhé.
I s tunajšími jsme soutěžili, nic moc, čilí pivní dědci to měli lépe v rukou. Jen Pišta byl pouze teoretik, u piva vždy věděl jak máme šťouchnout, ale když jsme ho vtáhli do hry, neudělal ani bod. Zato Pepa, to bylo jiný kafe. Byl i praktik, hrál s námi dlouho a panímáma na něho doma musela čekat až dohraje a donese k nedělní kačeně vytoužený knedlík. Obědvali dost pozdě… Další dny se u stolu už neukázal.
Průběh dne byl pro některé výrazně dražší, protože za uhranou dvacítku se povinně podávala runda zelených. Tedy dokud jsme nevypili hospodu, potom jsme museli přejít na Karpatskou hořkou.
Mladí se dali na literaturu, našli knihovničku s knihami, které věnovalo ROH dobrým pracovníkům. Prostě kvalitní četba.
Stejně to nevydrželi a projeli se v mírném dešti na Kladské sedlo. Přijeli sice mokří a silně prochladlí, ale spokojeni.
Někteří byli spokojeni zase s pěší rovinatou etapou přes náměstí do jedné ze tří cukráren, počet na malé náměstíčko nevídaný. Cukrářské výtvory byly údajně nadmíru výtečné!
Jídlo však už výrazně jiné kvality a hlavně množství, ale nepřijeli jsme se sem přece přecpávat, ale cyklisticky zamakat.
 
pondělí
Už to začalo, tvrdá ale nádherná horská cykloturistika!
Přes Kunčice, Medvědí boudu, krpál na Paprsek, bohužel však bez výhledů, ale zato s výbornými borůvkovými knedlíky. Chvílemi solidně popršelo, proto nás překvapila chata plná opravdu šťastných vejletníků, kolařů i pěšáků.
A my zase měli trochu štěstí. Když cákalo, byli jsme naštěstí uvnitř v chatce.
Po deštíku sjeli jsme přes Císařskou boudu do Ostružné, do vyhlášené hospody Skiland, kde je po stěnách umístěno snad několik desítek různých hudebních nástrojů. Náš klubový hudebník Mišutek jich pár vyzkoušel, šlo by mu to…
Na nádru jsme zajistili rezervaci pro kola na odjezdovou středu, která se nakonec projevila jako nedokonalá, neboť ji průvodčí nezařadil, chytrák, do databáze ČD. Kluci mohli mávat rezervací jak chtěli!
A po cyklostezce mimo silnici, kde Jurko zavzpomínal u penzionu Na hájovně na určitě příjemný pobyt, do Branné a přes Vikantice a Šléglov domů.
40 solidních, dost výškově nastoupaných kiloušů.
 
úterý
Bylo krásné ráno, což znamenalo, že nás čeká - královská etapa.
Stříbrnice, opravdu drsňák na chatu Návrší, mezikus, a potom už první galerie výhledu na Staroměstsko. Šotolinka lesem po vrstevnici a trochu nahoru na druhou galerii, zase s jinými výhledy… Paráda!  Potom nějaký ten Liborův zoubek, jak nazýval jemně intimně Libor solidní převýšení. Výraz se ujal, zoubkem jsme potom nazývali každý kopeček.
I daleký Sucháč byl vidět.
Za Sedmicestím třetí galerie už s výhledy na Kraličák. Pořád jsme nechtěli Liborovi uvěřit, že bychom se na vrchol nedostali. Až nám to jasně a srozumitelně řekl tunajší.
Museli jsme se spokojit pouze s pohledem na Sněžnou chatu a viditelnou hromadu kamení, zbytek po vrcholové chatě na vršku. Jen smutný pohled na stráně, kde po vichřici nezůstal jediný strom.
Vrcholově jsme si dali alespoň vrcholovku, jako vždy, Dochtórovou. Vždy je třeba se na něco těšit! Už byl i hlaďák, nebyla dlouho hospůdka, kousali jsme do vitaminových bonbónů, bez pifka.
No a šmitec, asfaltový sjezdík do Dolní Moravy, v hospodě Na rozcestí u vleku výborná bramboračka, hlaďák zlikvidován, pivní deficit také, velmi rychlý úsek k Hanušovicím, kde jsme si hráli na silničáře-asfaltéry a stíhače.
Pár jich neodolalo a snažili se najít Žlebské vodopády, tak vychvalované v bedekrech. Nenašli je, nevěděli o nich ani zdejší… Zato si zkusili 16° stoupání!
Moc pěkná etapa, opravdu královská, i těch 70 km se solidním převýšením stálo za to.
Mohl jsem si zhodnotit Králičák po cyklistické stránce takto: dopoledne nahoru, odpoledne dolů.
 
středa
Protože jsme neměli štěstí na výhledy z pondělního Paprsku, zopakovali jsme si ho. Dobře jsme udělali. Tentokrát výhledy parádní, nemohli jsme se s Kraličákem rozloučit.
Zato rozloučení s Paprskem neodolatelnými knedlíky, rozdělení na čtyřkaře a šestkaře podle toho, jak kdo kterým vlakem se chce přepravit do Brna.
Čtyřkaři pod vedením Libora jeli zase trochu jinak dolů Adamovským údolím přes Velké a Malé Vrbno. Pěkných uvolněných 40 kilásků.
Rychlé sbalení a přesun do Hanušovic na to úžasné pifko - 13,51°.
Vláďa k němu ukusoval ruskou zmrzlinu, prý je to jeho vrchol slasti, čekali jsme co z toho bude...
Cesta vlakem uběhla, bylo co konzumovat.
Mladý pár v kupé se musel podivovat, jak se starouši umí rozšoupnout, nenudili se.
A v Brně další poprvé. Už se nám nechtělo s báglama na kolech, tak jsme vlítli do šaliny.
Pro některé to byl prvoživotní zážitek. Taky byly problémy s pěti koly na jedné plošině. Řidič odmítal jet, vyháněl nás z vozu, vydrželi jsme to však psychicky… Nakonec to nevydržel psychicky on, mávl rukou a rozjel se.
Rozchodná v Bystrci u Smrada - do závěrečné, a Vláďa pořád nic, žádný problém pivo plus zmrzlina, neuvěřitelné!
Suma sumarum 180 – 260 moc pěkných horských kiloušů!
Jo, a domluva na příští Jeseníky… Hlavně vyrovnávací nádrž, těším se, já tam ještě nebyl!

 
Slovensko - Velká Fatra,  13. - 20.8.2011
 
Cykloklub Komín
 
Už před několika lety se mně Karlos opítal, proč jezdíme po Evropě a nejedeme na Slovensko. Neměl jsem tušení kam, protože jsem Slovensko znal pouze v zimě ze sjezdovek. Až jsem se zmínil před Liborem, a ten zareagoval, že ví kam. Na Velkou Fatru. Nejprve jsme to tam jeli na pár dní okouknout a vyzkoušet trasy, také ubytování, než zbuntujeme 40 lidiček.
Rozhodli jsme se, půjde to!
 
Sobota: busem Brno – Černová u Ružomberoku, Penzion „U Šulov“
Už první dojmy z ubytování ve dvou blízkých penzionech byly příjemné, veranda, šumění zahradou protékajícího potůčku, jezírko plné pstruhů /jejich krmení bylo dobrou zábavou/, a hezké společné prostory.
Přesto první den trochu nervozní z obou stran. Nové prostředí, ubytování i v 5 lůžkových pokojích, nedostatek dvoulůžkových, nezvyk nakrmit naráz 40 lidiček. Vše nakonec dobře dopadlo, naši se uskromnili a Laco s Marienkou to zvládli výborně, vařili perfektně!
 
Hrboltová, Hubová, Ružomberok, Biely potok – 35 km, rovinatá
Hned po sundání kol a ubytování nám zvolený „kulturny“ Marťas ohlásil, že v Hubové, je soutěž o nejchutnější guláš! To bylo něco pro nás – okamžitý souhlas.
Takže start a kolem domu Andreje Hlinky vedlejší silničkou kolem Váhu k hotelu Gombáš. Tam nás uvítala hudba českými písničkami, guláš byl a pifko, první setkání s borovičkou, byli jsme atrakcí, tolik cyklistů naráz neviděli.
A zpět do Ružomberoku na obhlídku a zajížďce do Bieleho potoka, kde byla slavnost jiného ražení – soutěž v „Pílenie dreva bruchatkou“ na čas. No a tam nám také znovu připomněli, že slovenští policajti jsou na cyklisty jedoucích „pod vlivem“ velmi přísní, pokuty horentní!
Takže jen jedno pifko pro dva a přes střed R domů. Střed města je pěkný, čistý a pro cyklisty vstřícný, po 17 hod. lze na kole pěší zónu projet, v neděli dokonce bez omezení.
 
Neděle: Biely potok, Liptovská Osada, Revúce, Velký Šturec, Motyčky, Donovaly, Liptovská Osada – 80 km, středně náročná
Předpověď počasí byla moc dobrá, to znamenalo, že můžeme začít likvidovat navržený týdenní itoš – začneme v Donovalech.
Přes Biely Potok po cyklostezce vedle hl.silnice, zvané hradské, po tělese bývalé úzkokolejky do Liptovské Osady, tam mezikus a malebným údolím přes všechny Revúce, Nižnou, Strednou, Vyšnou.
Moc se mně ten úsek líbil, asi také proto, že se moc nestoupalo. Pěkné chaloupky, přehlídka různých rozcestníků ze samorostů…prostě jsme to všechno ještě dobře vnímali, byli jsme plni síly.
Otočka busu ve Vyšné však dala najevo, že idylka končí. Taky jo, krpál na sedlo Velký Šturec /1010 m/, po cestě dost pěšáků, ale kolařů pomálu, nedivím se. Lehký sjezdík do Motyček, odtud kúsok po hradskej a potom podél ní až do Donoval.
Zato Donovaly- lidu a aut fůra, prostě továrna na dovolenou, neosobní, předražené…
Hodně nových hotelů, nepoznal jsem to, taky jsem tu byl naposledy před 40 lety! Brrr!
Tak alespoň vyhlídka, a to tedy pěkná, na konci vleku na louce plné obrovských nádherných bodláků údajně jménem ostropestřec, pak mnoho oveček a rychle pryč.
Sjezdík po asfaltu do už nám známé osvěžovny v Osadě na občerstvení, které jsme si opravdu zasloužili.
Až domů jsme to zvládli po hradské magistrále. Pěkně to dolů fičelo.
 
Pondělí: Hrabovo, Vlkolínec, Čutkovská dolina – 20-30 km, mírně náročná
Zase bylo pěkně, už jsme nemuseli ani organizovat ranní brífinky, stačilo oznámit, že start je normálka v 9:15 hod. a jede se tam a tam…
Takže Vlkolínec.
Vyjeli jsme všichni, úžasný had 40 kolařů, doprava v R (Ružomberku) lehce kolabovala.
Hned od začátku stoupání na Hrabovo ke kabinkové lanovce na Malino Brdo, pod ní mají upravenou cyklosjezdovačku se skokánky pro downhilisty jako ve Špindlu, ale jen jsme se tam krátce mrkli.
Středisko to pěkné, hotýlky u jezera, ale my museli vyhrbit vlastně celou sjezdovku. Proti nám se řítily kolobrndy, někteří to fakt vypalovali. Nevím, co by dělali, kdyby najeli třeba na šutr nebo nerovnost, helma by jim nejenže nepomohla, ale ani bohužel nám.
R zmizel, dostali jsme se na Vlkolínské lúky, a ejhle! Salaš a maringotka ovčáků. Tak nás napadlo, co takhle žinčica?Některé devčice by ji potřebovaly už z prozaitských důvodů. Byla lahodná, chladná a při té hygieně i ½ litru z vyřezávaných kalíšků na zkoušku stačilo. Povídali jsme si s ovčáky. Mají na starosti přes 400 oveček, denně 2x dojení obstarají pouze 3 lidé, psy dělí ty na ovečky a ty na medvědy! Těch je tam spousta, prý jich napočítali 18, měli i setkání s medvědicí s mláďaty. No, naštěstí to dobře dopadlo. Medvědice o ovčáka údajně vůbec nejevila zájem.
Společné foto pro klubového paparazziho u rozcestníku a už opravdu technicky náročný sjezdík do UNESCO dědiny Vlkolínec. V krčmě družba s obsluhou, byl na vojně v UH, mezikus, prohlídka dědiny. Chaloupky, kostelík, zvonice, galerie, muzeum, cintorín, prostě vše jak má být v takové dedine.
Zpět po občerstvení cestami mimo silnici s parádním výhledem na R a jeho lomy a hlavně na Chočské vrchy. Prudký sjezdík do Čutkovské doliny, zkusili jsme „Kolibu u dobrého pastiera“ s haluškami a sýrovými pochoutkami.
Žinčica nepřinesla očekávaný výsledek, kulturny mohl naorganizovat diskošku. Bylo i předtančení, nacvičování polonézy se ujala skvělá tanečnice Alča. Vyvolení předtanečníci si to náramně užívali. Potom později už i ostatní, a to dostatečně!
Libor, tvůrce itošů, měl narozky, takže se zelenilo. Vše nej!
 
Úterý: Lisková, Liptovská Teplá, Bešeňová, Bobrovník, Bukovina, Malatiná, Osádka, Lúčky, R -.70 km, středně náročná
Lúčky – měla to být taková pohodovka s vykoupáním. Cha, cha!
Najeli jsme na vedlejší silničku kolem hlavní železniční tratě Žilina - Košice, viděli na celulozku, tolik uskladněného dřeva na jednom místě se hned tak neuvidí, i z té připravené suroviny pro výrobu byl pěknej kopeček, ba i kopec.
Na rozhodujícím rozcestí buď hned na Lúčky do koupelí nebo opačně, tj. napřed okruh a potom vodní rehabilitace
Většina zvolila to druhé, tak se jelo přes Lázně Bešeňová, tam byla spousta lidiček a aut. Také samozřejmě přecpané bazény, takže nakonec tam vlastně nikdo během celého týdne speciálně nejel.
Tajně přes trať a kolem spodní nádrže k Liptovské Maře. Přehrada je to obrovská, hráz 45 m vysoká a 1225m dlouhá, plocha 21 m2 – prostě malé Slovenské moře.
Chvíli kolem vody a občerstvení s mezikusem a zelnačkou v Bobrovníku na Salaši, protože nás čekal vejšlap Malatinskou dolinou. Cesta byla příjemná, potůček, fůra různých květin, krajina se jen mírně zdvíhala, paráda.
Malatiná – pěkná horská dědinka, setkání s grupou, která jela opačně, samozřejmě v krčmě.
To už jsme se těšili na koupel v Lúčkách, ale nebylo to jednoduché. Hezoučký sjezdík a v dědině Osádka, kde jsme měli odbočit nebyla směrová cedula a tím vlastně všichni zakufrovali, nekteří do Leštiny, jiní dokonce až do Vyšného Kubína, než si to uvědomili. Znamenalo to až 5 km pěkně zpátky do kopce. Padala nespisovná slova. Neexistující odbočovací ceduli jsme reklamovali u tunajších, slíbili, že to řeknou starostovi, no ale nasmáli se, oni to tam přece znají, nééé?…
Po zoubku na sedlo už jen Kúpele Lúčky. Dali jsme 2 hoďky, to opravdu bohatě stačilo. Snažil jsem se o skupinovou slevu bez úspěchu, tak alespoň jsem přesvědčoval pokladní, že jsme všichni důchodci se slevou. I tak to někteří výrazně mladší jedinci psychicky nezvládli a k nedůchodovému věku se zkroušeně přiznali.
Čekali nás tři bazény s různými teplotami. Nejvíce času jsme však stejně strávili bahněním v tom nejteplejším, 36°C teplém.
 
Středa: busem Brestová, dále kolmo Zuberec, Huty, Kvačianská dolina, Liptovská Mara, Bobrovník – 55 km, báječných
Busem přes Dolný Kubín, po cestě pěkné pohledy na Oravský hrad, přes Zuberec do Brestové.
Mysleli jsme si, že nám bude stačit hoďka na prohlídku „Muzea oravské dediny“, ale ouha, bylo toho k vidění tolik, že ani dvojnásobný čas nestačil.
Jako obvykle zvonice, stavení pro různé hospodářské činnosti, mlýnek, škola, domácí zvířata a také domácí plodiny, pro mě coby městského chlapce, dobře, že byly označené… No, bylo toho celkově fůra. Největším zážitkem byl kostelík, v jehož přítmí a chladu hrála na kytaru dívka – nádherná emotivní záležitost!
Vše vyfotografováno, nakoupené ozajstné suvenýry a vyzkoušené pifko v „Krčmě u mlynářky“.
Výměna obutí na cyklo a šup už na kole zpět do Zuberce směr Huty. Asfaltový prudký sjezdík a odbočka do Kvačianské doliny, na kterou jsme se všichni těšili.
Liborovo vyprávění nelhalo. Byl to zážitek. Bajkovačka perfektní, i když některé úseky byly pro komínské cyklotůristy nad síly. Takže radějí zařazeno na milánka, no a co.
Prohlídka vodního mlýnu, kterou nadšenci udržují v původním stavu, dokonce je i plně pracující!
Spočnuli jsme a já přišel jako obvykle o svačinu pro kočičku a oprsklou kozénku. Pod námi hluboké údolí, k vodě skály určitě alespoň 80-ti metrové. Byl čas se najíst, tak jsem to zapíchli v námi již známé Salaši v Bobrovníku.
 
Čtvrtek: Královská – Podsuchá, Smrekovica, Šiprúnská sedla, Hrabovo – 45 km, královských
Stálé počasí dovolilo projet královskou etapu, jak jsme ji nazvali. Nikoliv, jak se obvykle nazývá vždy ta nejdelší, ale pro její obtížnost. Tato měla pouze 45 km, ale krásných!
Tentokrát kolem hradské pouze do Podsuché a odtud výživným dlouhým krpálem na Smrekovicu – vojenskou zotavovnu. Někteří zakufrovali a dojeli k Hotelu Smrekovica, no, co k tomu, nečtou řádně itoš, dobře jim tak!
Řádně jsme si oddychli, čekal nás nejtěžší a nejkrásnější úsek týdenního putování po Velké Fatře.
Po vrstevnici s výhledy na všechny strany, parádní bajkovačka, pěkná viditelnost, krásné louky plné hezkých květinek, dobrá parta, co více si přát!
Ale i týden na kole byl znát. Pádů přibylo, těch odřených loktů a kolen, těch bylo! Byly úsměvné, jen itošák Libor měl opakovaný drsný pád na ještě neuzdravené rameno, bylo to bolestivé, nemohl některé úseky vůbec jet.
Pohledem jsme si připomněli i Martinské hole, kde jsme kdysi lyžovali. Nechtělo se nám dolů, bylo nám tam nahoře moc pěkně…
Projeli kolem hořícího, doutnajícího kmene, který jsme se snažili svými mohutnými mužskými proudy uhasit, ale oheň byl mocnější. Raději jsme tuto událost v údolí oznámili.
Zastavili se na salaši u již známých ovčáků na Vlkolínských Lúkách a dali na rozchodnou žinčicu, o které jsme už věděli, že nic rychlého, špatného neprovede.
 
Pátek: Likavka, Valaská Dubová, Studničná, Komjatná, Švošov, Lubochňa – 40-60 km, klidných
Nahlášen volný den, ať si každý jede kam chce, nebo nákupy, nebo celodenní koupele.
Největší zájem byl o etapu, kterou jsme měli v itoši, a zatím nebyla projeta. Jánošíkova Krčma a Lubochňanská dolina.
Skupinu si vzal pod patronát Péťa ml. Z R směr Dolný Kubín, chvíli po hradské, a už první štace – Hrad Likava. Královský strážní hrad z 14.století byl na kopečku, někteří ten krpál ani jen pohledem psychicky nezvládli a zůstali dole se opalovat. Ti, co ano, byli rádi, líbilo se jim povídání průvodce a prohlídka.
Potom jen pár kiloušů a Valaská Dubová – Jánošíkova krčma. Byla horúčava, takže pifko, které chutnalo. Pozdějším dotazem zjištěno, že Velkopavlovický Kozel. Dokonce i kotlíkový guláš Petrovi st. chutnal!
Jinak to je trochu vymóděný domek, komerce vyhrála, nechť.
S chorálem na rtech: "Hej pijú chlapci pijú v kamenné pivnici, všetsi ludia vravia, že sú to zbojníci."No proč by se to chlapcům nelíbilo v kamenné pivnici?
Projeli kolem Lurdského kamene u kostelíka a vejšlapem na Studničnou. Tam asi poslední výhledy na celotýdenní krajinu VF a sjezdovačka až k Váhu do Lubochně.
Měli jsme štěstí, probíhaly „Lubochnianské rezbárské dni“, pěkné, velice pěkné to měli!
Chlapci se vyfotili s drevenou děvčicou, děfčice zase s dreveným chlapcem, někteří pronikli dále do Lubochňianské doliny a domů.
Laco nachystal přípitek k poslednímu brífinku, tentokrát se nezelenilo, ale borovičkovalo.
Poděkování Lacovi za celotýdenní starost o nás, triko Starobrna, aby věděl co je „nejlepší pivo z celé Moravy“!
Poděkování Liborovi za perfektní itoše, kdy nebylo třeba map, stačilo jen je číst!
A už znovu kulturny zahájil závěrečnou diskošku. Svátečně jsem si také zakóloval…
 
Sobota:
Balení, přesun busem, obídek na Zavadilce, ale problém v Brně. Parkoviště pro ZOO vzhledem k odpolednímu času a pěknému počasí totálně zacpané. A protože byli Tonda a Dana vstřícní při rozdělování ubytování, zaparkovali jsme před jejich domem! Bohužel některým, co neznají Bystrc, to dost dělalo potíže.
 
Týden se vydařil, počasí parádní bez kapky deště, to jsme měli zase štěstí, jako vždy…
 
Zdar a na další cyklodovolené ahoj, třeba v Julkách!